Podcast Van Waarden Weten

In deze podcast maken lector Wouter Schenke en lectoraatslid Henriëtte Hoogenkamp een reis waarin ze meer te weten komen over waardengericht leiderschap in het onderwijs. Elke aflevering levert nieuwe bagage op door het gesprek met een gast: iemand die vanuit de eigen expertise licht werpt op het thema van waardengericht leiderschap. Er komen herkenbare situaties langs en voorbeelden uit de praktijk. Steeds is daarbij de vraag hoe waarden daar een rol in spelen en waarom aandacht voor waarden belangrijk is.

Aflevering 5| Hoe kom je tot gedeelde waarden in je organisatie?

Podcast5-Henriette-Wouter-Henk


Hoe balanceer je tussen ruimte en richting met 26 basisscholen, verspreid over West- Nederland, van de kop van Noord-Holland tot diep in Zeeland? Die vraag houdt Henk Eilander bezig. Hij is bestuurder van de christelijke scholengroep LEV-WN. Henriëtte en Wouter spreken hem over de manieren waarop hij de schoolleiders betrekt bij het continue gesprek over gedeelde waarden en identiteit van de organisatie. 

Beluister aflevering 5


Aflevering 4| De waarde van gezamenlijke verantwoordelijkheid

Podcast4-Henriette-Wouter-Patrick


"Je kunt nooit ieder voor zich op de hoogte zijn van alle ontwikkelingen. Je hebt elkaar nodig. Creëer gezamenlijke verantwoordelijkheid voor goed onderwijs in je regio!", zo stelt lector Patrick van Schaik in aflevering 4 van de podcast. Hij moedigt in zijn werk schoolleiders aan om buiten hun eigen grenzen te kijken, zoals in het bovenschools netwerk in Zeeland. In de podcast vertelt hij over de belangrijke waarde van gezamenlijke verantwoordelijkheid en hoe je daarnaar streeft door samen te leren. Patrick van Schaik is lector Excellence and Innovation in Education aan de HZ University in Zeeland. Hij werkte eerder als docent en afdelingsleider en voerde zijn promotieonderzoek uit naar kennisdeling in het onderwijs.  

Beluister aflevering 4
 


Aflevering 3| De waarde van pedagogisch leiderschap

Podcast 3-henriette-wouter-jose

 

In de derde aflevering verdiepen we ons samen met José Middendorp, lector bij NHL Stenden, in pedagogisch leiderschap. Zij zegt dat het onderwijs te eenzijdig gericht is op de cognitieve ontwikkeling van kinderen en het behalen van leerdoelen. Juist daarom is er pedagogisch leiderschap nodig van leraren en schoolleiders. Hoe kan je als schoolleider je pedagogische kant laten zien? We leren van onze gast dat daar professionele moed voor nodig is: opstaan voor wat je echt belangrijk vindt. 

Beluister aflevering 3

 


Aflevering 2 | Het voeren van een waardengerichte dialoog 

Podcast2-Henriette-Wouter-Floris

 

In de tweede aflevering gaat het over de vraag hoe je als schoolleider een waardengerichte dialoog kunt voeren met collega’s. Te gast is Floris van Veldhoven, basisschooldirecteur van KBS De Notenbalk in Harmelen. Hij vertelt integer en met enthousiasme hoe hij de verbinding legt met collega’s om samenwerking tussen collega’s te bevorderen. Zijn verhaal bevat allerlei voorbeelden uit zijn dagelijkse schoolpraktijk, waarbij we horen hoe hij te werk gaat. 

In deze podcast wordt gesproken over het vierkwadrantenmodel voor waardenafstemming. Lees meer over dit model en de werking ervan op pagina 15 van de lectorale rede van Wouter Schenke. 

Beluister aflevering 2

 


Aflevering 1 | Waarden in het contact met ouders 

Podcast1-Henriette-Wouter-Mirjam

 

In de eerste aflevering staat de vraag centraal hoe waardengericht werken bijdraagt aan een goed contact tussen ouders en leraren. Wat staat schoolleiders hierin te doen? Te gast is Mirjam Stroetinga, Marnix Academie lerarenopleider. Zij vertelt met hartstocht over hoe je komt tot goed contact met ouders. ‘Zie ouders als medemensen, die hun best proberen te doen, in plaats van de nadruk op normen en regels te leggen. Sta open voor de waarden van de ouders,’ aldus Mirjam Stroetinga. 
 

Beluister aflevering 1